Schrijftraining die creatief en toegankelijk is en die plezierige schrijfmomenten oplevert. Afhankelijk van de gekozen training, is het lesmateriaal wetenschappelijk onderbouwd of heeft een interdisciplinair karakter.
Tijdens een groepstraining ontstaan er op basis van één en dezelfde schrijfopdracht, verschillende teksten. Verrijkend en verrassend als u openstaat voor een andere manier van kijken.
Susanne Thissen is Master of Education in Arts. In Frankrijk gaf zij onder meer les aan schrijfdocenten uit verschillende regio’s. In Nederland aan docenten en studenten uit het hoger kunstonderwijs en aan middelbare scholieren.
Schrijflessen (5x een dagdeel) voor een beter begrip van uitstelgedrag en ter voorkoming van blokkades in creatieve processen.
Voor docenten/mentoren/decanen uit het kunstonderwijs of studenten van een kunstopleiding. Deelnemers met een onderwijzende functie kunnen het lesmateriaal aanpassen aan de eigen kunstdiscipline en zodanig inzetten voor hun studenten. Ook is de cursus geschikt voor groepen kunstenaars.
Creatief schrijven doet een appel op emoties. Het koppelen van kennis over een bepaald onderwerp (in dit geval uitstelgedrag) aan het schrijven zelf (emoties), zorgt er voor dat de opgedane kennis door de cursist beter geïntegreerd wordt. Dat het een plek krijgt in het langetermijngeheugen en als dusdanig gemakkelijk op te roepen en toe te passen is als de nood aan de man is.
Op papier wordt uitgeprobeerd of oplossingsstrategieën van deskundigen uit de praktijk van het kunstonderwijs en de psychologie, kunnen helpen bij een blokkade in een creatief proces.
Onderzoek naar uitstelgedrag en blokkades in creatieve maakprocessen is aan het ontwikkelen van het lesmateriaal vooraf gegaan. Er is gebruik gemaakt van recente informatie over hoe het onderwijs kan profiteren van wetenschappelijke inzichten op het gebied van hersenen, hersenfuncties en het (neuro)psychologisch functioneren.
Benieuwd geworden naar dit onderwerp? Ga naar HKU.nl en lees de open publicatie uit het boek ‘Creativiteit is hard werken’, hoofdstuk 11, van de hand van Susanne Thissen. Het boek zelf, onder redactie van Karin Hoogeveen, is gratis verkrijgbaar voor professionals in de kunsteducatie:
expertisecentrumeducatie@hku.nl
ISBN: 978-90-821555-0-1
Bent u meer praktisch ingesteld? Vraag dan een voorbeeld van een schrijfoefening uit de lessenreeks aan. Dit kan via het contactformulier.
Boek een vakantie in het mooie Zeeland, op Walcheren, vlak bij zee en schrijf dagelijks mee.
We gaan schrijven in de traditie van de Hollandse schilders en installeren ons met schrijfspullen buiten, op diverse locaties. We nemen het landschap als uitgangspunt voor het schrijven van sfeerimpressies, zogenoemde ‘schrijfschetsen’. In de duinen, het bos of de polder leggen we lijnen, vormen en kleuren vast met pen en op papier, in plaats van met kwast en verf op linnen. Zo ontstaat een decor dat uit kan groeien tot kort verhaal, gedicht of een andere schrijfvorm.
Als het weer het niet toelaat om het veld in te trekken, verplaatsen we de schrijfactiviteit naar een museumcafé, een strandpaviljoen, een kasteel of de lobby van een zomers hotel en nemen we afbeeldingen van werk van hedendaagse landschapsschilders als uitgangspunt of (uw) landschapsfoto’s.
Vanzelfsprekend is er aandacht voor schrijftechnieken over het beschrijven van landschappen, personen en objecten. Als ‘extra’ komt een gastdocent vertellen over landschapsschilderkunst of land art. Afhankelijk van de cursusdata bezoeken we ook een bijzondere tuin.
Deze cursus is bedoeld voor volwassenen. Beginnende schrijvers en gevorderden. Begeleiding en feedback krijgt u van een ervaren schrijfdocent. Met een beperkt aantal deelnemers is persoonlijke aandacht gegarandeerd.
Eigen vervoer in de vorm van een (huur-)fiets of auto is wenselijk. Het boeken van een accommodatie voor overnachting doet u op eigen gelegenheid, bijvoorbeeld via de VVV in Domburg. Deze zomercursus wordt gegeven op 5 doordeweekse opeenvolgende dagen van 7 t/m 11 augustus 2017. Vraag nadere informatie op via het contactformulier.
Kan het leuker? U krijgt digitaal een opdracht toegestuurd. En gaat vervolgens met die opdracht op stap, u gaat ‘uit schrijven’. Een schrijfmissie puur voor uzelf of u onderneemt hem met een vriend, een familielid of collega. Zes keer in totaal.
Waar wordt u zoal naartoe gestuurd? Voornamelijk naar openbare gelegenheden. Naar een café of een terras. Naar een bibliotheek of een park. Een museum of een plein. De schrijfopdrachten vallen onder de noemer van creative writing. Er wordt ook een reserve-opdracht meegestuurd, bijvoorbeeld uit de traditie van Oulipo. U kunt kiezen voor het maken van één enkele opdracht of een extra uitdaging op schrijfgebied aangaan.
De gemaakte opdracht stuurt u terug. (De opdracht van uw schrijfcompagnon mag meegestuurd worden.) Na inzending ontvangt u feedback in de vorm van schrijfadviezen en opbouwende kritiek. En dan volgt er een nieuwe opdracht.
De inzet is schrijfplezier. Het is een uitje, geen ‘heilig moeten’. En als u er ‘en passant’ nog wat van opsteekt, is dat een plus.
De opdrachten kunnen een opstap betekenen naar een werk van langer adem. Maar vooralsnog tekent u met deze cursus voor een digitale schrijfopdracht die u ‘op stap’ stuurt, alleen of in gezelschap, zes keer op rij.
Vraag via het contactformulier om een gratis eerste proefzending, met feedback, zonder verplichtingen!
Wilt u meer weten over Susanne Thissen, klik dan door naar LinkedIn.
LinkedinHeeft u nog vragen na het bekijken van deze website? Typ ze in onderstaand berichtenvenster en verstuur. Als u geïnteresseerd bent in het volgen van een cursus, krijgt u zo spoedig mogelijk na het invullen van het contactformulier meer informatie over de cursus en de wijze van betaling toegestuurd.